donderdag 29 oktober 2009

Drs. P geldt ook voor innovatiebeleid


Het is zeer inefficiënt om veel geld te steken in generiek (= algemeen, op alle sectoren gericht) innovatiebeleid. Volgens Dany Jacobs (55), hoogleraar Industriële Ontwikkeling en Innovatiebeleid aan de Universiteit van Amsterdam, is er niks mis met 'backing winners': het specifiek inzetten op reeds sterke sectoren.


De wetenschapper met een Vlaamse tongval en stijlvol gekleed in het zwart, hield maandag een gastlezing bij SenterNovem in Den Haag. Die ging over de historie van het innovatiebeleid. "U kijkt er niet vrolijk bij", zei iemand uit de zaal. Toch was zijn betoog doorspekt met grappige anekdotes en rake metaforen. Zo vond hij dat beleidsmakers sterkere keuzes moesten maken, waarbij hij refereerde aan 'Dodenrit', het bekende lied van Drs P. "Je moet dan toch bedenken: wat is het minst leuke kind? Dat gooi je overboord."


Bijna zinloos


Jacobs gaf de lezing in het kader van de Programmatische Leergang. EZ'ers leren daarin de werkwijze van de innovatieprogramma's doorgronden. Opvallend in Jacobs historisch overzicht van innovatiebeleid was dat de sectoren waar in de jaren zeventig op werd ingezet nu nog steeds leidend zijn: de zeehavens, Schiphol, chemie, de voedingsindustrie en ict. Dat lijkt verdacht veel op de sleutelgebieden die EZ hanteert. "De industriële structuur van een land verandert kennelijk niet snel. Het is dan ook bijna zinloos om te investeren in een sector waarin je niet veel te bieden hebt", is de overtuiging van Jacobs.Welke sectoren als lelijkste kind overboord gezet kunnen worden zei de hoogleraar niet. Of het moet zijn het sleutelgebied Pensioenen & Verzekeringen. Want dat daar een innovatieprogramma van wordt gemaakt, vond hij: "belachelijk. Daar snap ik niets van."


Flink opruimen


Volgens Jacobs moeten EZ en zijn agentschappen eens flink opruimen. Hij is het overzicht kwijt van alle regelingen. Als lid van de Commissie van Wijzen, waarin hij FES-voorstellen (Fonds Economische Structuurversterking, aardgasbaten) beoordeelt, loopt hij hier regelmatig tegenaan. De consortia die hiervoor voorstellen indienen ontvangen vaak ook al financiering uit andere regelingen. Welke regelingen dat zijn, weet de Commissie vaak niet.


Enorme onzin

Jacobs pleit voor het doordacht omgaan met financiële prikkels voor het bedrijfsleven. Bedrijven en overheid hoeven niet meer geld te steken in onderzoek en ontwikkeling dan nodig is. "Maar liefst drie procent van ons bruto nationaal product, stellen we onszelf als eis. Wat een enorme onzin. En waarom? Altijd omdat Nederland zogenaamd achterloopt. Eerst lopen we achter op Zwitserland, dan weer op Finland. Maar de Finnen zouden maar wat graag met ons ruilen, omdat hun economische structuur veel eenzijdiger is."


Links


Meer over Dany Jacobs: http://www.uva.nl/actueel/benoemingen.cfm/E37F4F47-1321-B0BE-6852AB15C3888B04


Dodendrit van Drs P: http://www.youtube.com/watch?v=4WbeP2qqKes


Dit bericht is eerder verschenen op EZweb, het intranet van EZ.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten